Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in

Recruitment voor sales professionals

Bekijk onze sales vacatures

Careers in Sales

Recruitment voor sales professionals

Bekijk onze sales vacatures
sales vacatures

Recruitment voor sales professionals

Bekijk onze sales vacatures
Careers in Sales

10 redenen waarom jij die sales job niet krijgt

Daniel Lems 22-9-2016 9:49
Categorieën: Blog Careers in Sales


Het is frustrerend om die mooie baan niet te krijgen, maar het niet begrijpen waarom is nog veel moeilijker. Daarom 10 veel voorkomende redenen waarom het niet lukt (en wat je kan doen om wel succes te hebben).

1. Je kent jouw nummers niet
– Weet wat jouw resultaten zijn. Een sales topper is resultaatgericht en laat dit zien aan de recruiter in het selectietraject. Zorg dat je concreet bent en weet wat jouw conversie, input en output is geweest. Dit geldt ook als je in een functie niet succesvol bent geweest. Zorg in dit geval wel dat je duidelijk kan aangeven wat JIJ geleerd hebt van die periode.

2. Slechte voorbereiding – Ook al ben jij benaderd voor een functie, zorg dat je voorbereid naar het gesprek gaat. Waarom? Omdat je dit ook bij klanten moet doen! Kom je onvoorbereid op gesprek dan is er gelijk de aanname dat je dit ook bij klanten zal doen. Natuurlijk zal de recruiter dit checken, maar je staat al 1-0 achter.

3. Je past niet bij de cultuur – Althans, zo kom je over. Zorg dat je de cultuur, normen en waarden van het bedrijf kent en haal de punten aan waar je jezelf mee kan identificeren. Blijf wel bij jezelf natuurlijk. Pas je dan nog niet, dan ligt het in ieder geval niet aan jou.

4. Jouw CV in geen verkooptool voor de functie – Liegen op jouw CV nooit doen, maar schrijf wel jouw CV toe naar de functie. Wat bedoel ik hiermee? Heb jij werkervaring met dezelfde type klanten, benoem dit. Heb jij werkervaring waarbij vergelijkbare KPI’s had, benoem dit. Heb jij werkervaring waarbij je heel zelfstandig alles ‘zelf maar uit moest zoeken’ benoem dit! Maar breng dit alleen duidelijk naar voren als het vergelijkbaar of relevant is m.b.t. de functie waarop je solliciteert.

5. Motivatiebrief is niet toegeschreven naar de functie – Overbodig om dit toe te lichten, zie ook punt 4

6. Andere kandidaat past beter – Dit is realiteit en is weinig aan te doen. Vraag altijd naar de specifieke reden bij de hiring manager. Hier kan je van leren en zo weet je wat jou te doen staat om (uiteindelijk) wel die functie te krijgen.

7. Professioneel over vorige werkgevers – Laat emoties buiten beschouwing, ook als het niet gelukt is. Leg de schuld bij jezelf neer en niet altijd bij een ander. Geef vervolgens duidelijk aan wat je er van geleerd hebt en wat je anders zou doen.

8. Jouw onderscheidend vermogen is niet duidelijk – Heb je het gevoel dat je niet uit de verf bent gekomen tijdens het gesprek? Stuur dit gesprek dan dusdanig op het moment dat je vragen kan stellen of als je zelf een open vraag krijgt. Dit lijkt toch heel erg op verkopen.

9. Je haalt niet de maximale info uit jouw netwerk – Het is cruciaal om voorafgaand genoeg te weten over een organisatie zodat jij hierop in kan spelen in het interview. Jouw netwerk kan deze informatie geven en kan er voor zorgen dat je 1-0 voor staat.

10. Geen goede referenties – Weet van tevoren welke namen je doorgeeft en zorg dat je weet wat deze gaan vertellen over jou. Vaak zat komt het voor dat wij tussen de regels door horen dat de kandidaat niet heel goed was. Een prima referentie bevestigd de bevindingen van het gesprek, een goede referentie voegt iets toe….

Reageer

Netwerkt werving & selectie gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close